General Knowledge Quiz

1.With which subject is Dadasaheb Phalke Award associated?
(a). Best Play Back singer
(b). Best film actor
(c). Worked for the development for the film industry
(d). Best musician

2.Who among the following is the first Indian to win a Hoover Prize?
(a). Man Mohan Singh
(b). APJ Abdul Kalam
(c). Sonia Gandhi
(d). R.K.Narayanan

3.Sea water can be purified by the process of.....
(a).Fractional distillation
(b).Distillation
(c).Filtration
(d).Evaporation

4.What is the name of the instrument used to measure blood pressure?
(a).Barometer
(b).Hydrometer
(c).Hygrometer
(d).Sphygmomanometer

5.Atmosphere is broadly divided into homosphere and heterosphere.The homosphere extends upto a heigth of ?
(a).18 km
(b).90 km
(c).8 km
(d).300 km

6.Who was the first President of Indian National Congress ?
(a).Womesh Chandra Bonnerjee
(b).George Yule
(c).Syed Badrudden Tyabji
(d).Dadabhai Naoroji

7.Asiatic Lion is found in which National Park in India?
(a).Corbett
(b).Ranthambore
(c).Gir
(d).Vandalur

8.Which US President was assassinated just five days after the end of the civil war?
(a).Ronald Regan
(b).Richard Nixon
(c).George W. Bush
(d).Abraham Lincoln

9.Approximately, how many times each day do our heart valves open and close normally?
(a).10000 times
(b).15000 times
(c).100000 times
(d).150000 times

10.The Economist who popularised the idea of creative destruction in 1942?
(a).A.Hirschman
(b).joseph Schumpeter
(c).N.Borlaug
(d).M.Kalecki

ANSWERS
1.(c).Worked for the developmentfor the film industry
2.(b).APJ Abdul Kalam
3.(b).Distillation
4.(d).Sphygmomanometer
5.(b).90 km
6.(a).Womesh Chandra Bonnerjee
7.(c).Gir
8.(d).Abraham Lincoln
9.(c).100000 times
10.(b).joseph Schumpeter

************

 
1. Which is the largest planet in solar system ?
Answer: Jupiter


2. Which planet has most number of satellites in solar system ?
Answer: Jupiter


3. Which is the fastest rotating planet ?
Answer: Jupiter


4. Which planet has the shortest day and night ?
Answer: Jupiter


5. Great Red Spot Seen on which planet ?
Answer: Jupiter


6. Which planet has maximum escape velocity ?
Answer: Jupiter


8. In which planet, objects weigh the most ?
Answer: Jupiter


9.  Which planet has the name meaning Ruler of all God ?
Answer: Jupiter


10. Which is the largest satellite in Solar system ?
Answer: Ganymede (Jupiter)
Post a Comment