General Knowledge - Film Quiz Patr-1

General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz

General Knowledge - Film Quiz Patr-1

1. The first talkie film of India?
Ans: “Alam Ara”
 

2. The first Panavision film of India?
Ans: “Shalimar” (1978)

3. First Malayalam Film which bagged the President’s gold Medal?
Ans: “Chemmeen” (1965)

4. First Indian talkie film “Alam Ara” is directed by?

Ans:Ardeshi Irani

5. The First 70 MM film of India?

Ans: “Around the World” (1967)

6. Which was the first Cinemascope Film?

Ans: “Kagaz Ke Phool” (1959)

7. First south Indian film released in Korea?
Muthu (Tamil Film starring Rajnikanth )

8. The first 3D Film of India?
Ans: “My Dear Kuttichathan” (Malayalam, 1984, directed by Navodaya Appachan)

9. Sivaji Rao Gaikwad is the real name of a South Indian Super Star? Who is he?
Ans: Rajnikanth

10. Who is called the “Father of Indian Cinema”
Ans: Dada Saheb Phalke

11. First Indian who won Oscar Award?
Ans: Bhanu Athaiya for the costume design of the film “Gandhi”?

12. The first “Dada Saheb Phalke award” is won by?
Ans: Devika Rani


13. The last film of “Sathyajit Rai ?
Ans: Aganthuk
 

14. First Silent Feature Film of India?
Ans:Pundalik (Hindi-1912) by N.G. Chitre and R.G. Torney.

15. First Sanskrit Film of India?
Ans: Adi Sankara (1983, directed by G.V.Ayyar)

16. First fully indigenously made silent feature film of India?
Ans: Raja Harishchandra

17. First Cinemascope Film of India?
Ans: Kagaz Ke Phool (1959- Guru Datt)

18. Who is known as “First Lady of Indian Cinema”?
Ans: Nargiz Datt

19. National Award is constituted in the year?
Ans: 1954

20. The biggest film studio of India?
Ans: Ramoji Film Studio (Hyderabad)
Post a Comment