General Knowledge - Film Quiz Patr-2

General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz

General Knowledge - Film Quiz Patr-2

21. First complete Technicolor film?
Ans: Jhansi Ki Rani (1953)

22. The first Hit film of India?

Ans: Lanka Dahan(1917)

23. National Institute of Designs is situated at?
Ans: Ahamedabad

24. First song-less film of India?
Ans: Naujawan (1937) directed by JBH Wadia

25. The first English film of India?
Ans: Court Dancer

26. First Cinema Theatre of India?
Ans: Elphinstone Palace (Calcutta-1907)

27. The first indigenously made 70mm Film of India ?
Ans: Sholai (G.P.Sippy, 1975)

28. First film festival of India was held at?
Ans:Mumbai
 

29. Music Director of the film “Gandhi”

Ans: Ravi Sankar

30. First Film Centre of India?
Ans: Nandan, in Calcutta, it was inaugurated in September 1985.

31. First indigenously made Colour Film of India?
Ans:Kisan Kanya (1937)

32. First Color film of India?
Ans:Sairandri(1931)

33. The first news paper of India which give a film advertisement?
Ans: Times of India


34. Who is the director of first film of India “Raja Harischandra”?
Ans: Dada Saheb Phalke

35. First Telefilmof India?
Ans: Sadgati which is directed by Satyajit Rai(telecasted on Doordarshan in April 1981)
 

36. Raja Harischandra was released in the year?
Ans: 1913

37. In which state of India has most number of cinema Theatres?
Ans: Andra Pradesh

38. The music director who won Oscar for India?
Ans:A.R.Rahman, he won two awards. i.e. best music and best song for his work for the film “Slum Dog Millionaire”

39. The Indian sound engineer who got Oscar for the film “Slumdog Millionaire”
Ans:Rasool Pookkutty

40. The first actress who was nominated as a member of Rajya Sabha?
Ans:Nargeez Dutt

41. First film exhibition of India is held at?
Ans: Bombay

42. First Film with an all-female cast:
Ans: Bindhast, Marathi Film directed by Chandrakant Kulkarni.

43. Name the Indian film which has 71 songs ?
Ans: Indra Sabha
 

44. First Bharath Award is won by ?
Ans: Sanjeev Kumar

45. First actor to become a Chief Minister of a state ?
Ans: M.G.Ramachandran (M.G.R)

46. First actress to become a Chief Minister of a state ?
Ans: Janaki Ramachandran

47. The only Malayalee who won the prestigious Dada Saheb Phalke Award ?
Ans: Adoor Gopala Krishnan

48. Music Director of “Pather Panchali” directed by Sathyajit Rai ?
Ans: Pandit Ravi Sankar

49. Film & Television Institute of India is situated at ?
Ans: Pune

50. India’s first 6 Track stereophonic film ?
Ans: Shole

Post a Comment