Showing posts with label India. Show all posts
Showing posts with label India. Show all posts

Saraswat Bank Recruitment 2014 Apply Online saraswatbank.com

saraswat Bank invites Online applications from Indian nationals forrecruitment of Project Manager posts. Interested Candidates can apply online within 7 days from the date of Publication of Advertisement . More detailed information such as eligibility criteria , selection process , opening and closing of application etc is mentioned below.


Saraswat Bank Recruitment 2014 complete vacancy details:
Name of posts : Project Manager


Age Limit : Candidates age limit should exceed 45 years as on 30.11.2013.


Educational Qualification : Candidates should have obtained B.E (civil) degree from reputed University.


How to Apply : Interested Candidates can register their applications through Online mode from Bank website www.saraswatbank.com . After applying Online, kindly take print out of application form and along with relevant enclosures send it to following address :
Mrs. Pearl R. Varghese, 
General Manager & Head HRD.The Saraswat Co-operative Bank Ltd. 
(Scheduled Bank), Saraswat Bank Bhavan, 
Plot No. 953, Appasaheb Marathe Marg, 
Prabhadevi, Mumbai 400 025


Important dates :
Date of Advertisement : 18-12-2013
Last date for receipt of application form : within 7 days from the
date of publication of advertisement

CTET 2013 CTET 2013 Online Application form 2013 - www.ctet.nic.in

CTET 2013 CTET 2013 Online Application form 2013 - www.ctet.nic.in

Central board of secondary education (CBSE) conducts Central Teacher Eligibility Test (CTET) for the appointment of candidates as a Primary Teacher in many govt schools. Candidates who are interested and Waiting for CTET  July 2013 may apply via Online mode before 16th April, 2013. Complete Details of CTET 2013 like Eligibility Criteria, How to Apply, Syllabus etc are available below.

CTET 2013 Eligibility Criteria :
CTET 2013 will be conducted for appointment of Candidates in 2 level :
1. Primary Level Teachers (Class 1 to 5)
2. Junior Level Teachers (Class 6 to 8 )

Educational Qualification : 
1. For Class I to V Teachers : Candidates must possess Intermediate (Class 12th ) passed with minimum 50 % marks and  2 yrs Diploma in Elementary Education  or BSTC.
2. For Class VI to VIII Teachers :.........................Read More Click Here

CSIR UGC NET 2013 (June) Notification @ www.csirhrdg.res.in

Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is going to conduct the joint CSIR -UGC Test for determining the eligibility of the Indian national candidates for the award of Junior Research Fellowships (JRF) NET (National Eligibility Test)  and for appointment of  Lecturers (NET) on 23rd June , 2013 . Interested candidates may apply via Online mode before 02 March, 2013. Kindly read the given below article for complete details of CSIR UGC NET june 2013 . 

CSIR UGC NET 2013 june Test complete details :

CSIR - UGC Test will be held in the subjects as given below :
1. Chemical Sciences
2. Earth, Atmospheric, Ocean and Planetary Sciences  
3. Life Sciences
4. Mathematical Sciences
5. Physical Sciences
6. Engineering Sciences

Eligibility Criteria for CSIR UGC NET 2013 :

Educational Qualification : 
1. General and OBC Candidates must possess BS-4 years program
/BE/BTech/BPharma/MBBS/Integrated BS-MS/MSc or equivalent degree with at least 55% marks.
2.  SC/ST/physically and Visually Handicapped candidates should acheive  50% marks.
3. For Lecturership : PhD degree holders who have passed Master’s degree prior to 19th September 1991, with at least 50% marks are eligible

Age Limit : 
1. For JRF (NET) : Candidate's maximum age should be 28 yrs as on 01-01-2013.
2. For Lecturership (NET) : No upper age limit is mentioned.

Application Fee : Candidates are required to submit the Application fee in form of crossed Demand Draft or bank challan.
1. General Candidates are required to pay Rs. 400/-. 
2. Other Backward Classes (OBC) Candidates are required to pay Rs. 200/-.
3. SC/ST/Physically Handicapped (PH) or Visually Handicapped (VH) candidates are required to pay Rs. 100/-.

Selection Process : Selection will be held on the basis of written test called NET which will be held in 2 papers.
1. First paper will consist Objective type Questions .
2. Second Paper requires short descriptive answers to questions.

How to Apply : Candidates can apply through either Online or Offline mode.

For Online mode submission : Candidates are required to apply Online from Official website (www.csirhrdg.res.in) . After submission of Online Application form candidates are required to download the Application form, take print out of Application form and affix recent black & white photograph, put signature at the required place and last along with relevant certificates send it to address given below.

For Offline mode submission : Candidates are required to obtain the Application form through Value Payable Post(V.P.P.) from the Indian Bank, 3/1, West Patel Nagar, New Delhi  - 110 008, by sending a crossed Demand draft. then fill the application form in all respects and along with required certificates send it to address given below.

Address for submission of Application form :
Sr. Controller of Examination, 
Human Resource Development Group, 
Examination Unit, CSIR Complex, 
Library Avenue, Pusa, 
New Delhi-110012 

Important dates of CSIR UGC NET 2013 :
Starting date for submission of Online Application form and sale of Application form : 05 February, 2013
Last date for submission of Online Application form : 02 March, 2013

Last date for receipt of hard copy of Application form : 07 March, 2013
Date of single MCQ Examination : 23 June, 2013

Join Google+ Click Below

Thanks for Join Google+

General Knowledge - Film Quiz Patr-1

General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz, General Knowledge - Film Quiz

General Knowledge - Film Quiz Patr-1

1. The first talkie film of India?
Ans: “Alam Ara”
 

2. The first Panavision film of India?
Ans: “Shalimar” (1978)

3. First Malayalam Film which bagged the President’s gold Medal?
Ans: “Chemmeen” (1965)

4. First Indian talkie film “Alam Ara” is directed by?

Ans:Ardeshi Irani

5. The First 70 MM film of India?

Ans: “Around the World” (1967)

6. Which was the first Cinemascope Film?

Ans: “Kagaz Ke Phool” (1959)

7. First south Indian film released in Korea?
Muthu (Tamil Film starring Rajnikanth )

8. The first 3D Film of India?
Ans: “My Dear Kuttichathan” (Malayalam, 1984, directed by Navodaya Appachan)

9. Sivaji Rao Gaikwad is the real name of a South Indian Super Star? Who is he?
Ans: Rajnikanth

10. Who is called the “Father of Indian Cinema”
Ans: Dada Saheb Phalke

11. First Indian who won Oscar Award?
Ans: Bhanu Athaiya for the costume design of the film “Gandhi”?

12. The first “Dada Saheb Phalke award” is won by?
Ans: Devika Rani


13. The last film of “Sathyajit Rai ?
Ans: Aganthuk
 

14. First Silent Feature Film of India?
Ans:Pundalik (Hindi-1912) by N.G. Chitre and R.G. Torney.

15. First Sanskrit Film of India?
Ans: Adi Sankara (1983, directed by G.V.Ayyar)

16. First fully indigenously made silent feature film of India?
Ans: Raja Harishchandra

17. First Cinemascope Film of India?
Ans: Kagaz Ke Phool (1959- Guru Datt)

18. Who is known as “First Lady of Indian Cinema”?
Ans: Nargiz Datt

19. National Award is constituted in the year?
Ans: 1954

20. The biggest film studio of India?
Ans: Ramoji Film Studio (Hyderabad)

General Knowledge Quiz

General Knowledge Quiz ( Join now Google+ and Facebook ) .Click g+


1. Indian National Congress formed in 1885 during the Governor –General ship of?
Lord Dufferin

2. First Woman president of Indian National Congress?
Annie Besant (1917)

3. Who was the first Muslim president of Indian National Congress
Badruddin Tyabjee

4. Indian National Congress held its first session in 1885 at?
Gokul Das Tejpal Sanskrit College, Bombay

5. What does the Saffron colour in our National Flag stand for?
Renunciation (Sacrifice)

6. The first session of Indian National Congress was held under the presidentship of?
W.C.Banerjee

7. When did the First war of Independence start?
1857 May 10

8. When was the Quit India movement started?
1942 August 8 at Bombay

9. Who was the founder of Indian National Congress?
A.O.Hume(Allan Octavian Hume)

10. Who said ”Swaraj is my birth right and I must have it”?
Bal Gangadhar Tilak

11. Jalianwala Bagh Massacre took place in the city of?
Amritsar, April 13, 1919

12. Mahatma Gandhi was referred to as the “Father of the Nation” first by?
Subhash Chandra Bose

13. Who composed the famous patriotic song “Sare Jahamse Acha”?
Mohammed Iqbal

14. When was the Dandi March started?
March 12, 1930

15. Who commented “The Cripps Mission was a post dated cheque drawn on a crashing bank?
Mahatma Gandhi

16. A resolution asking complete independence (“Poorna Swaraj") for India was moved at which session of

Indian National Congress?
Lahore session (1929) under the presidency of Jawaharlal Nehru

17. Who was the president of Indian National Congress at the time of Indian Independence?
Acharya Kripalani

18. Who was the president of Indian National Congress at the time of Gandhi-Irwin pact in Mar 5, 1931?
Jawaharlal Nehru

19. Which was the summer capital of India during the British rule?
Simla

20. “Vanar Sena” which participated in freedom struggle of India was led by?
Indira Gandhi

Upcoming Recruitment Notification 2013

UPSC Upcoming Exams 2013 - Upcoming Recruitment Notification Exam Dates -



Post Date
Last Date
              Upcoming Exam Name
22-12-2012
21-01-2013
NDA & NA Exam (1) 2013
02-02-2013
04-03-2013
Civil Services (Preliminary) Exam 2013
16-03-2013
15-04-2013
Engineering Services Exam 2013 (IES)
23-03-2013
22-04-2013
Combined Medical Service Exam 2013
04-05-2013
03-06-2013
NDA & NA 2013 (II) Exam
25-05-2013
24-06-2013
CDS Exam (II) 2013
17-08-2013
16-09-2013
IES / ISS EXAM 2013

SSC Recruitment 2013 Exam Schedule


Sl.
No.
Name of examination
Date of Notification
Closing date
Date of Exam
1.
Recruitment of Constable (GD) in CAPFs & Rifleman in Assam Rifles, 2013
15.12.2012
11.01.2013
12.05.2013
2.
Junior Engineer (Civil & Electrical) Exam, 2013
22.02.2013
15.03.2013
26.05.2013
3.
SI in CAPFs, ASI in CISF Examination,2013
02.03.2013
29.03.2013
26.05.2013
4.
Combined Graduate Level (Tier-I) Examination, 2013
19.01.2013
15.02.2013
14.04.2013 &
21.04.2013
5.
Stenographer (Grade 'C' & 'D') Examination, 2013
11.05.2013
07.06.2013
11.08.2013
6.
Combined Graduate Level (Tier-II) Examination, 2013
Not applicable
05.10.2013 &
06.10.2013
7.
Combined Higher Secondary Level (10+2) (for Data Entry Operators, LDCs etc. ) Exam-2013
06.07.2013
02.08.2013
20.10.2013 &
27.10.2013
8.
Junior Translator (CSOLs)/Junior Hindi Translators Examination-
2013
03.08.2013
30.08.2013
29.09.2013
9.
Multi Tasking (Non-Technical) Staff Examination, 2013
07.09.2013
04.10.2013
22.12.2013, 29.12.2013 &
05.01.2014

General Knowledge Quiz

1.With which subject is Dadasaheb Phalke Award associated?
(a). Best Play Back singer
(b). Best film actor
(c). Worked for the development for the film industry
(d). Best musician

2.Who among the following is the first Indian to win a Hoover Prize?
(a). Man Mohan Singh
(b). APJ Abdul Kalam
(c). Sonia Gandhi
(d). R.K.Narayanan

3.Sea water can be purified by the process of.....
(a).Fractional distillation
(b).Distillation
(c).Filtration
(d).Evaporation

4.What is the name of the instrument used to measure blood pressure?
(a).Barometer
(b).Hydrometer
(c).Hygrometer
(d).Sphygmomanometer

5.Atmosphere is broadly divided into homosphere and heterosphere.The homosphere extends upto a heigth of ?
(a).18 km
(b).90 km
(c).8 km
(d).300 km

6.Who was the first President of Indian National Congress ?
(a).Womesh Chandra Bonnerjee
(b).George Yule
(c).Syed Badrudden Tyabji
(d).Dadabhai Naoroji

7.Asiatic Lion is found in which National Park in India?
(a).Corbett
(b).Ranthambore
(c).Gir
(d).Vandalur

8.Which US President was assassinated just five days after the end of the civil war?
(a).Ronald Regan
(b).Richard Nixon
(c).George W. Bush
(d).Abraham Lincoln

9.Approximately, how many times each day do our heart valves open and close normally?
(a).10000 times
(b).15000 times
(c).100000 times
(d).150000 times

10.The Economist who popularised the idea of creative destruction in 1942?
(a).A.Hirschman
(b).joseph Schumpeter
(c).N.Borlaug
(d).M.Kalecki

ANSWERS
1.(c).Worked for the developmentfor the film industry
2.(b).APJ Abdul Kalam
3.(b).Distillation
4.(d).Sphygmomanometer
5.(b).90 km
6.(a).Womesh Chandra Bonnerjee
7.(c).Gir
8.(d).Abraham Lincoln
9.(c).100000 times
10.(b).joseph Schumpeter

************

 
1. Which is the largest planet in solar system ?
Answer: Jupiter


2. Which planet has most number of satellites in solar system ?
Answer: Jupiter


3. Which is the fastest rotating planet ?
Answer: Jupiter


4. Which planet has the shortest day and night ?
Answer: Jupiter


5. Great Red Spot Seen on which planet ?
Answer: Jupiter


6. Which planet has maximum escape velocity ?
Answer: Jupiter


8. In which planet, objects weigh the most ?
Answer: Jupiter


9.  Which planet has the name meaning Ruler of all God ?
Answer: Jupiter


10. Which is the largest satellite in Solar system ?
Answer: Ganymede (Jupiter)

Happy New Year 2013 sms in Hindi

Keep the smile, leave the tear, Think of joy, forget the fear... Hold the laugh, leave the pain, Be joyous , Coz its new year!HAPPY NEW YEAR New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi*** New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiWhat the New Year brings to you will depend a great deal on what you bring to the New Year.-Vern McLellanNew Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi***New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiRing out the old, ring in the new,Ring, happy bells, across the snow:The year is going, let him go;Ring out the false, ring in the true. Alfred Lord TennysonNew Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi***New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiLike  birds, let's leave behind what we don't need to carry...Grudges,  sadness, pain, fear and regrets! Fly light... Life is beautiful! Happy  New Year 2011New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi***New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiDon't   count what you lost, cherish what you have and plan what to gain,   because past never returns, but the future may fulfill the loss. Happy   New Year 2011New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi***New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiMemorable moment r celebrate together,U r my best friend for now & forever,Make me Miss U even more this New Year,Hope this 2011 bring Happiness for you Dear.New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi*** New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiLike birds, let us, leave behind what we don't need to carry...GRUDGES SADNESS PAIN FEAR and REGRETS.Life is beautiful,Enjoy it. HAPPY NEW YEARNew Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi*** New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiHope   The New Year brings a lot of good cheer for you, May all Your Dreams   Will be True, Hope the year also bring Gigabyte of Fun, Happy New Near   and good luck with your Resolution*** Oh my Dear, Forget ur Fear,Let all ur Dreams be Clear,Never put Tear, Please Hear,I want to tell one thing in ur EarWishing u a very “Happy NEW YEAR“!*********Keep the smile, leave the tear, Think of joy, forget the fear... Hold the laugh, leave the pain, Be joyous , Coz its new year!HAPPY NEW YEAR New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindi*** New Year SMS in hindi 2013 | Happy New Year SMS in hindi  2013| Happy New Year SMS 2013 in hindi| New Year SMS and Happy New Year  Messages 2013 in hindiWhat the New Year brings to you will depend a great deal on what you bring to the New Year.-Vern McLellan***Ring out the old, ring in the new,Ring, happy bells, across the snow:The year is going, let him go;Ring out the false, ring in the true. Alfred Lord Tennyson

Apply Online for JEE Mains 2013, Fill JEE Online Application form

EE Mains 2013 Apply Online, Fill JEE Online Registration form, JEE 2013 Mains Application Form Fill up

JEE Mains Online Application Form 2013-
Joint Entrance Exam which will be conducted by CBSE (Central Board of Secondary Education). Candidates who want to be appear in the JEE 2013 Mains entrance exam can apply online now. The students can apply online for JEE 2013 Mains on JEE official web Portal.
How to Apply Online for JEE 2013 Mains-
Stage 1-
The candidate should follow the official website link as given here.
Stage 2-
The Candidate see a page as show in the Image given below. The candidates who want to apply online can choose Apply Online option for further procedure.
Stage 3-
The next page show you two options in which one is for login and another one is for new registration. You should choose new registration option to fill your application form.
JEE 2013 Main online Application Form Fill up procedure

Stage 4-
Next page show agreement,  fee calculation and  points which must be follow. Accept and then click for next step.
Stage 5 -
Stage 6 -
Stage 7-

Indian Army Technical 10+2 Entry Scheme Course (TES) 2012-13

Indian Army Permanent Commission 10+2 Class Technical Entry Scheme Course 2012-13 Recently has Invite online Applications
form Unmarried Male Category Candidates for 85 posts . Eligible Candidates can apply via online mode before 03 December 2012 .
More Details you can see below in Shortly .

Indian Army Name Of Course - 10+2 Technical Entry Scheme Course (TES) - 29


Total number of posts - 85 posts

Age Details - Candidates age should be between 16½  Years To 19½ Years it' Means You should not be born before 01 January
1994 And Not After 01 January 1997 . 

Educational Qualification - Candidates should have Passed 10+2 With Minimum 70% Marks in PCM From Any recognized Board .

Selection process - Eligible Candidates will be Selected on Basis performance in psychological Test , Group Test , Service
Selection board (SSB) Interview .